Иван Гранитски и Иван Маразов представят книгата Орфей на 14 март

...
Иван Гранитски и Иван Маразов представят книгата Орфей на 14 март
Коментари Харесай

Иван Гранитски и Иван Маразов представят Орфей на 14 март от 18 ч. в големия салон на БАН

Иван Гранитски и Иван Маразов показват книгата " Орфей "  на 14 март от 18 ч. в огромния салон на Българска академия на науките.

 

___

От създателите

 

Няма митология, в която да не участва фигурата на артиста. Тя е изключително нужна, защото неговата функционалност е да съхранява свещеното познание, т.е. миторитуалната традиция на народа и да го предава от потомство на потомство. Певецът е облик на груповата памет, той е нейн страж.

В гръцката митология поетът получава певческия си подарък от Музите, дъщери на Мнемозина, персонифицираната Памет. Поетът дава гласа си на божеството, богът го завладява и го застава да възпява или да интерпретира неговите речи. За тази цел оказва помощ свещената напитка. В нея се съдържа Знанието, което постоянно е течно. „ Второто “ виждане на поета не е единствено метафора, то отразява груповата визия за знанието, като пристигнало извън.

Архаичните артисти са постоянно на път – от един царски двор към различен. Защото те нямат жанр и отечество. Ясно е за какво Орфей е представян от самите гърци като тракиец – за тях Тракия е била страната на „ Другия “.

В няколко етюда от тази книга се изследват някои по-малко известни аспекти от многостранния мит за Орфей, вдъхновявал поети, художници, музиканти, учени от античността до наши дни.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР